Salam semua.. hari ini aku nak berkongsi masakan ala chinese style. Masakan ini begitu popular di mana-mana kedai Chinese Muslim. Resipi asalnya adalah menggunakan ketam, disebabkan aku tidak ada ketam maka digantikan dengan sotong.
Masakan ini begitu mudah disediakan dan tidak mengunakan banyak bahan.
Bahan-Bahan yang digunakan :
Masakan ini begitu mudah disediakan dan tidak mengunakan banyak bahan.
Sotong Masak Lak Chi |
Bahan-Bahan yang digunakan :
- Sotong - 1/2 kilo di bersihkan dan dibuat kaedah "blanch"
- Minyak Masak untuk menumis
- Cili Blender / cili boh - 2 sudu besar
- Sos cili - 1 sudu besar
- Cili Padi - 2 ulas ( bergantung tahap kepedasan) *
- Bawang Putih - 2 biji *
- Bawang Besar - 1 biji *
- Serai - 1 batang *
- Taucu - 1/2 sudu makan
- Gula ,sedikt garam dan Serbuk serbaguna / Aji nomoto
Cara membuat :
- Sotong di rebus seketika dan dimatikan kulitnya dengan direndam kan sebentar dengan air sejuk. (Kaedah Blanch) dan diketepikan.
- Kisar bahan-bahan ber tanda (*) dan dicampurkan semuanyua (taucu.cili blender)
- Tumis semua bahan-bahan ini untuk membuat sos sehingga baunya naik.Tuangkan sos cili dan kacau dan tuangkan sedikit air.
- Perasa sos dengan gula dan sedikit garam ( Pastikan jangan terlebih garam sebab taucu juga sudah masin)
- Masukkan sotong yang telah "blanch" tadi dan gaul sekata dan boleh lah dimatikan api dan boleh lah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment