Monday, January 26, 2015

Sotong Masak LAK CHI

Salam semua.. hari ini aku nak berkongsi masakan ala chinese style. Masakan ini begitu popular di mana-mana kedai Chinese Muslim. Resipi asalnya adalah menggunakan ketam, disebabkan aku tidak ada ketam maka digantikan dengan sotong.

Masakan ini begitu mudah disediakan dan tidak mengunakan banyak bahan.

Sotong Masak Lak Chi

Bahan-Bahan yang digunakan :
  • Sotong  - 1/2 kilo di bersihkan dan dibuat kaedah "blanch"
  • Minyak Masak untuk menumis
  • Cili Blender / cili boh - 2 sudu besar  
  • Sos cili - 1 sudu besar
  • Cili Padi - 2 ulas ( bergantung tahap kepedasan) *
  • Bawang Putih - 2 biji *
  • Bawang Besar - 1 biji *
  • Serai - 1 batang  *
  • Taucu - 1/2 sudu makan
  • Gula ,sedikt garam dan Serbuk serbaguna / Aji nomoto
Cara membuat :
  • Sotong di rebus seketika dan dimatikan kulitnya dengan direndam kan sebentar dengan air sejuk. (Kaedah Blanch)  dan diketepikan.
  • Kisar bahan-bahan ber tanda (*) dan dicampurkan semuanyua (taucu.cili blender)
  • Tumis semua bahan-bahan ini untuk membuat sos sehingga baunya naik.Tuangkan sos cili dan kacau dan tuangkan sedikit air.
  • Perasa sos dengan gula dan sedikit garam ( Pastikan jangan terlebih garam sebab taucu juga sudah masin)
  • Masukkan sotong yang telah "blanch" tadi  dan gaul sekata dan boleh lah dimatikan api dan boleh lah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment