Tuesday, January 13, 2015

Singgang Ayam

Salam semua.

Hari ini aku nak kongsi satu lagi resipi mudah dan ringkas  iaitu "Singgang Ayam".. Kita biasa dengar orang sebut "Singgang ikan " dan jarang pula orang tahu yang ayam juga boleh di buat singgang. Penyediaannya kedua-duanya juga berbeza.

Aku tidak minat dengan singgang ikan tetapi singgang ayam merupakan masakan kesukaan aku bila aku malas memasak ataupun bila badan tak berapa sihat.

Singgang Ayam

Bahan-bahan yang digunakan:

  • Ayam 1/2 Ekor.
  • Bawang Merah - 3 ulas di hiris halus
  • Bawang Besar-  1 biji dihiris
  • Bawang Putih - 3 ulas di hiris halus
  • Halia - 2inci  di hiris halus
  • Cili padi  1  atau 2 ulas ( diketuk)
  • Lengkuas - 2 inci - dihiris halus
  • Biji ketumbar - 1 sudu teh  ( Di tumbuk kasar)
  • Clili Blender - 2 Sudu besar
  • Asam Keping  - 2 keping 
  • Minyak untuk menumis


Cara Menyediakan:

  • Tumis bawang merah,bawang putih,bawang besar, lengkuas,halia dan biji ketumbar sehingga naik bau
  • Masukkan cili blender dan teruskan menumis sehingga menjadi garing.Sekiranya ingin pedas bolehlah diketuk cili padi seulas dua.
  • Masukkan ayam yang telah dibersihkan dan gaul seketika.
  • Kemudian masukkan air( bergantung kepada kehendak banyak mana ) dan juga asam keping.
  • Biarkan kuah mendidih barulah perasa masakan tersebut dengan garam dan gula.
  • Kecilkan api dan reneh seketika sehingga ayam betul- betul masak,
  • Matikan api dapur dan bolehlah dihidang panas-panas.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment