Masih lagi dalam "On Call " mood hari ini dan teringat ada rakan FB meminta resipi "Spaghetti Olio".Maka aku belek-belek dapur jumpalah bahan-bahan asas untuk buat menu ringkas ini.
Resipi ini aku belajar dari wife tapi biasalah dapat dekat tangan aku..operasi "mengodamlah"...maka jadilah "Jebat Menderhaka" :). Walaupun penderhakaan berlaku..tetapi cara olahan tetap sama apa yang diajarkan kepada aku.
Dari segi bahan-bahan pula agak mudah diperolehi dan boleh juga digunakan dua atau lebih "Seafood" misalnya Udang dan Sotong. Untuk mendapatkan kecantikan texture udang atau sotong aku menggunakan kaedah "blancing: ( Sila kilik -> untuk belajar membuat blanching )
Spaghetti Olio |
Bahan- Bahan yang di gunakan :
- Spaghetti - 100 gram, biasanya 1 paket ada dalam 450 gram.(Sekiranya digunakan semua spaghetti itu maka bahan-bahan di gandakan dari resipi yang diberikan)
- Baawang holland - 1 biji di potong dadu
- Bawang Putih - 3 ulas -di cincang halus
- Capsicum Merah - 1/4 - potong dadu
- Capsicum Hijau - 1/4 - potong dadu
- Daun Pasley - di potong halus
- Cili kering ( sudah di rebus) - 4 atau 5 batang.di potong halus ( optonal) boleh juga guna cili padi dititik.
- Herba Basil - 1/2 sudu teh ( boleh didapati dalam botol dan jenis kering)
- Bay leaf - 1 helai
- Buah Zaitun - hitam dan hijau ( optional)
- Udang Besar - Di bersihkan ( boleh juga dicampur dengan sotong)
- Tomoto - 1 Biji di potong dadu
- Garam dan Gula(sedikit) dan serbuk secukup rasa
- Lada hitam yang di tumbuk - 1/2 sudu teh
- Minyak Zaitun
Cara Memasak :
- Didihkan air di dalam periuk dan masukkan spagetti dengan sedikit garam supaya spagetti tidak melekat semasa proses merebus.Pastikan jangan merebus terlalu lama, kita hanya perlukan spagetti lembut bukan lembik. ( Ikut arahan dekat pembungkus spagetti)
- Toskan spagetti yang telah di rebus tadi dan tuangkan sedikit minyak zaitun dan di gaul rata.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang hollad,bawang putih, bay leaf dan tumislah sehingga layu.
- Kemudian masukkan tomato dan teruskan memasak sehingga ianya lembut.
- Masukkan Capsicum, buah zaitun dan di kacau rata dan seterusnya masukkan udang dan masak sehingga warna udang kemerahan. ( Boleh juga proces "blancing" di lakukan apda udang ini- optional
- Masukkan herba basil,lada hitam, garam,sedikit gula dan serbuk secukup rasa maggie.
- Gaul semua bahan sehingga mesra dan bolehlah matikan api.
No comments:
Post a Comment