Thursday, January 15, 2015

Spaghetti Olio


Masih lagi dalam "On Call " mood hari ini dan teringat ada rakan FB meminta resipi "Spaghetti Olio".Maka aku belek-belek dapur jumpalah bahan-bahan asas untuk buat menu ringkas ini.

Resipi ini aku belajar dari wife tapi biasalah dapat dekat tangan aku..operasi "mengodamlah"...maka jadilah "Jebat Menderhaka"  :). Walaupun penderhakaan berlaku..tetapi cara olahan tetap sama apa yang diajarkan kepada aku.

Dari segi bahan-bahan pula agak mudah diperolehi dan boleh juga digunakan dua atau lebih "Seafood" misalnya Udang dan Sotong. Untuk mendapatkan kecantikan texture udang atau sotong aku menggunakan kaedah "blancing:  ( Sila kilik -> untuk belajar membuat blanching )

Spaghetti Olio 

Bahan- Bahan yang di gunakan :

  • Spaghetti - 100 gram, biasanya 1 paket ada dalam 450 gram.(Sekiranya digunakan semua spaghetti itu maka bahan-bahan di gandakan dari resipi yang diberikan)
  • Baawang holland - 1 biji di potong dadu 
  • Bawang Putih - 3 ulas -di cincang halus
  • Capsicum Merah - 1/4 - potong dadu
  • Capsicum Hijau  - 1/4 - potong dadu
  • Daun Pasley - di potong halus
  • Cili kering ( sudah di rebus) - 4 atau 5 batang.di potong halus ( optonal) boleh juga guna cili padi dititik.
  • Herba Basil - 1/2 sudu teh  ( boleh didapati dalam botol dan jenis kering)
  • Bay leaf - 1 helai
  • Buah Zaitun - hitam dan hijau ( optional)
  • Udang Besar - Di bersihkan  ( boleh juga dicampur dengan sotong)
  • Tomoto - 1 Biji di potong dadu
  • Garam dan Gula(sedikit) dan serbuk secukup rasa
  • Lada hitam yang di tumbuk - 1/2 sudu teh
  • Minyak Zaitun

Cara Memasak :
  • Didihkan air di dalam periuk dan masukkan spagetti dengan sedikit garam supaya spagetti tidak melekat semasa proses merebus.Pastikan jangan merebus terlalu lama, kita hanya perlukan spagetti lembut bukan lembik. ( Ikut arahan dekat pembungkus spagetti)
  • Toskan spagetti yang telah di rebus tadi dan tuangkan sedikit minyak zaitun dan di gaul rata.
  • Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang hollad,bawang putih, bay leaf dan tumislah sehingga layu.
  • Kemudian masukkan tomato dan teruskan memasak sehingga ianya lembut.
  • Masukkan Capsicum, buah zaitun dan di kacau rata dan seterusnya masukkan udang dan masak sehingga warna udang kemerahan. ( Boleh juga proces "blancing" di lakukan apda udang ini- optional
  • Masukkan herba basil,lada hitam, garam,sedikit gula dan serbuk secukup rasa maggie.
  • Gaul semua bahan sehingga mesra dan bolehlah matikan api.

No comments:

Post a Comment