Wednesday, January 14, 2015

Nasi Daging Merah / Masakan Daging Merah


Minggu ini aku "On Call" lagi, maka aku memasak menu yang agak simple sahaja tetapi ianya, ringkas dan menyelerakan. Masakan Daging Merah ini adalah makan kegemaran aku. Tidak semua kedai/restoran yang dapat menepati citarasa masakan yang sebenar.

Masakan Daging Merah yang sebenar mestilah mempunyai beberapa bahan penting yang boleh membangkitkan aroma dan rasa. Penggunaan "Serai" dan juga "Daun Limau Purut" adalah bahan wajib bagi resipi ini.

Nasi Daging Merah

Bahan- Bahan yang di gunakan:
  • Daging - 1/2 kilo daging di potong nipis dan direbus dengan pewarna merah. Biarlah daging kita itu empuk sedikit.
  • Air rebusan Daging setengah cawan.
  • Cili Blender - 2 sudu besar
  • Bawang Holland - 1 biji di potong bulat.
  • Bawang Putih - 4 ulas ( diketuk)
  • Cili Padi - 3 hingga ke 5 biji untuk kepedasan
  • Sos Cili - 2 sudu makan
  • Sos Tomato - 2 sudu makan
  • Sos Tiram - 1 sudu makan
  • Daun Limau Purut - Di siat-siat /koyakkan 
  • Serai - 2 batang  ( di ketuk)
  • Sayur-sayuran -Kacang panjang, jagung muda,lada bangala (Terpulang nak letak pun boleh tak letak pun tak mengapa.)
  • Garam dan Gula
  • Serbuk Perasa  /Ajinomoto
  • Minyak Masak
Cara Membuatnya:
  • Tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan cili blender dan teruskan menumis sehingga lada blender menjadi garing dan keluar minyak.
  • Masukkan Sos Cili, Sos Tomato,Sos Tiram, Daun Limau Purut dan juga Serai.Masukkan sedikit air rebusan dan kacau bahan-bahan tersebut seketika.
  • Perasa masakan dengan garam, gula. dan sebuk perasa.dan kacau sehingga sekata.,
  • Masukkan Daging yang telah direbus tadi dan gaul
  • Masukkan sayuran dan cili padi dan bawang hollad.Gaul semua bahan-bahan tersebut seketika.
  • Matikan api dapur dan bolehlah hidangkan dengan Nasi Putih.
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment