Salam ...hari ini baru ada kesempatan memasak teratur sedikit, setelah betul-betul sibuk semalam sehingga aku makan di kedai saja. Al kisah semalam memang aku "super busy" sehinggakan sampai lunch pun lambat. Itupun lunch di restoran Pinoy ( Philipine) jer sebab dah teramat lapar.
Hari ini ... aku nak kongsi resipi yang aku rasa masih lagi berkonsepkan " Cina Muslim" iaitu "Daging Masak Lada Hitam" Bahan-bahan yagn mudah diperolehi, ringkas dan yang pastinya sedap.
Daging Masak Lada Hitam |
Bahan- bahan yang digunakan:
- Daging Lembu - 150 gm
- Capsicum - merah dan kuning atau hijau - di potong dadu
- Bawang Besar - 1 biji (dihiris)
- Bawang Putih - 3 biji ( dihiris)
- Halia - 1 inci ( dihiris)
- Lada Hitam - 10-15 biji ditumbuk kasar
- Air - 1/2 cawan
- Sos Tiram - 1 sudu besar
- Kicap Pekat - 1 sudu besar
- Kicap cair - 1 sudu besar
- MInyak Bijan - 1 sudu besar
- Kiub ayam - 1/2 kiub ayam
- Gula dan garam sebagai perasa
- Minyak masak untuk menumis
Cara Membuatnya:
- Daging di potong dan dibersihkan. Kemudian goreng dan ketepikan.
- Tumiskan bawang putih,bawang besar,capsicum,halia dan lada hitam.
- Masukkan sedikit air dan juga kiub Ayam maggie,sos tiram,kicap pekat,kicap cair,minyak bijan gula dan sedikit garam, Tumiskan seketika.
- Masukkan daging yang telah digoreng tadi dah gaul sehingga sebati dan bolehlah mematikan api dapur. Bolehlah menghidang masakan,
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment