Udang Tempura dengan Sos Lemon |
Bahan- Bahan :
- Udang 500 gm yang sederhana besar ( di buang kulit kecuali bahagian ekor dan dibersihkan
- 1/2 cawan Tepung Tempura
- Air Sejuk secukupnya.
Cara-Cara: Satukan tepung bersama air sejuk secukupnya dan bancuh hingga pekat. Panaskan minyak untuk goreng terendam.,Celupkan udang ke dalam adunan tadi dan gorenglah sehingga berwarna keemasan dan ketepikan.
Bahan- Bahan Sos:
- 4 ulas bawang putih di cincang halus
- 2 sudu besar madu ( dibancuh dengan 80 ml air)
- 1 sudu besar sos plum ( atau Cordial berperisa oren)
- 1 sudu besar jus lemon
- 2 sudu besar mentega
- Sedikit garam dan lada sulah
Cara Menyediakan Sos:
Panaskan mentega di dalam kuali leper dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan kemudain masukkan bancuhan madu. Selepas itu masukkan ke semua bahan dan masaklah sehingga pekat. Kemudian tuangkan sos tadi ke atas udang yang sudah di goreng.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment