Alhamdulilah hari ini aku nak kongsi satu kaedah yang jarang di amalkan oleh typical orang melayu kita ketika memasak sayur. Pernah dengar .." Blanch" ??. Kaedah ini akan menyebabkan sayur kita nampak segar walaupun telah di goreng. Rasa bertambah selera tengok sayur yang segar di hidang di depan mata.
Apa itu "Blanch" ? Kaedah "Blanch" ini mengikut pencarian aku asalnya dari masakan France. Ia akan mengekalkan kesegaran kulit sayur ,warna dan rasa dengan teknik yang mudah.,
Sayur Di Rendam Dalam Bekas Berisi Ais Setelah Di Rebus |
Setelah proses "Blanching" Selesai |
Cara "Blanching" mudah:
- Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih.
- Masukkan sayur yang telah di cuci dan biarkan selama 2-3 minit **
- Keluarkan sayur dari periuk dan rendamkan di dalam bekas yang berisi ais (air batu) dan biarkan seketika untuk "mematikan /freezing " kulit sayur dari masak,
- Toskan sayur yang telah di rendamkan dalam bekas ais
- Teruskkan dengan proses lain samada untuk digunakan utk buat sayur goreng dan sebagainya.
** Masa digunakan untuk merebus sayur:
Vegetable
|
Boiling Time*
|
Corn on the Cob
|
6-9 minutes
|
Whole Baby Carrots
|
5 minutes
|
Broccoli Spears
|
5 minutes
|
Cubed Eggplant
|
4 minutes
|
Onions
|
3-5 minutes
|
Button Mushrooms
|
3-5 minutes
|
Asparagus
|
2-4 minutes
|
Spinach
|
2 minutes
|
Cauliflower Florets
|
1-2 minutes
|
Summer Squash
|
1-2 minutes
|
Sugar Snap Peas
|
1-2 minutes
|
Dengan proses "blanching" ini proses memasak sayur akan lebih cepat dan mengekalkan tahap kesegaran sayur.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment