Sunday, January 11, 2015

Sup Ikan Merah

Salam semua... rasanya ini lah post tahun baru dari Inspirasi Dapurku Rasanya tak terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru pada semua. Semoga tahun ini kita sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dibawah keredhaan Allah.

Semenjak wife aku balik ke malaysia..rasa sunyi pulak ..seperti biasalah bila rasa sunyi aku akan ke dapur untuk "membusykan" diri mengodeh-godeh masakan. Hari ini aku nak kongsi resepi sup ikan yang aku pelajari dari wife dan sedikit sentuhan dari aku.



Sup Ikan Merah

Resipi Sup Ikan Merah

Bahan- bahan yang di gunakan:

  • Bawang putih - 4 ulas*
  • Bawang Holland- 1 ulas Di belah 4
  • Bawang Merah (kecil )- 6 ulas*
  • Halia - 2 inci (di ketuk) >>Nota -*hiris halus untuk menumis
  • Daun Bay - 2 helai
  • Buah Keras -1/2 biji
  • Rempah 4 sekawan
  • Lada hitam tumbuk- 1 sudu teh
  • Serai- 1 btg
  • JIntan Putih - 1/2 sudu teh ( di tumbuk halus)
  • Sos Ikan - 1 sudu teh
  • Buah tomato -1 biji dibelah 4
  • Sup Bonjut
  • Kiub Ayam maggie -1 kiub
# Sekiranya ada SUP IKAN Paket - bolehlah abaikan bahan-bahan 4 sekawan,daun bay,buah keas dan sup bonjut.Segalanya ada dalam paket sup ikan.


Cara menyediakan:
  • Tumis rempah 4 sekawan bersama dgn bawang dan halia buahkeras,daun bay,serai dan juga jintan sampai naik bau
  • Masukkan air mengikut kesusuaian.dan bila air sudah mendidih masukkan ikan dan lada hitam tumbuk.
  • Perasakan dengan garam dan serbuk secukup rasa dan sedikit gula.
  • Masukkan Bawang holland dan buah tomatio yg dibelah empat dan juga batang saderi dan batang daun bawang dan renehlah sup tersebut dengan apa yg perlahan.
  • Tutup api dapur setelah beberapa minit di reneh sup tesebut. dan boleh lah di hidangkan panas- panas.
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment