Sunday, November 2, 2014

Jintan Putih vs Jintan Manis


Hari ini nak bercerita pasal herbs yang bukan aku sorang aje yang "confuse:", malahan ramai yang di luar sana pun senasib dengan aku. Yelah lebih-lebih yang baru berjinak-jinak dengan dunia masakan ini.

Dua jenis herbs yang sering di gunakan dalam masakan disebab kan atas dasar aroma dan rasa. Tetapi apa perbezaan ketara antara keduanya ?

Jintan Putih (Cumin) dan Jintan Manis (Fennel) 

Jintan Putih /Cumin

Jintan Putih/Cumin


Jintan Manis (Fennel)

Jintan Manis (Fennel)

Tengok kedua-dua herba ini macam sama jer kan ...??


  • Jintan putih (Cumin) mempunyai bau yang sangat kuat.Berbentuk seperti padi dan lebih besar dari jintan manis (Fennel)
  • Jintan putih (Cumin) biasanya digunakan untuk aroma. Biasanya Jintan Putih di goreng kering atau "Di sangai" tanpa minyak dan di tumbuk untuk menaikkan bau.
  • Jintan Manis (Fennel)  berbau harum dan saiznya kecil daripada Jintan putih. Warna Jintan manis sedikit gelap jika dibandingkan dengan Jintan Putih.
  • Jintan manis  (Fennel) biasanya di gunakan untuk masakan berempah seperti kari,rendang,sup. Ia biasanya di gunakan untuk penambah perisa.
  • Nama lain bagi Jintan Manis -Fennel (B.English), Adas Pedas ( Indonesia), Sohikirai (Tamil).. 

60 comments:

  1. Baru tau kegunaan jintan2 ni. Maklumla bru mau belajar dunia masakan. Terima Kasih utk info ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa..kita sama2 berkongsi idea masakan... mana yg baik utk dikongsi

      Delete
    2. Salah Jintan puteh kechil
      Jintan anis besar

      Delete
  2. salam, pls were can i have ANISE in malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...you can check at fresh market , or any hyper market under section herbs.

      Delete
  3. Rasanya macam terbalik aje nama2 jintan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak konfiden penulis ni kan..tapi rasanya dia sendiri pn tertukar tu jintan manis dgn jintan putih

      Delete
    2. ha...ha..ha..sepatutnya jintan putih yg lbh kecil dan gelap drpd jintan manis, adoi...lastly dgn beliau sekali kompius!!!

      Delete
    3. Akupun confius. Jintan Manis tu yg besar jintan putih yg kecik. It mak aku bagitau masa aku kecik dulu

      Delete
    4. Mmg penulis pun dh pening tuuu..
      Terbalik penerangan dia

      Delete
    5. Jintan putih dgn jintan manis tu trbalik

      Delete
    6. Disebut jintan halus dan jintan kasar kan lebih mudah..

      Delete
  4. Bahan masakan seperti jintan boleh panggil 'herba' ke? Ada tak perkataan yang lebih tepat agaknya. 'Rempah' atau 'bahan rempah' betul juga ke?
    Kedua jintan ni memang mengelirukan, yang saya ingat:
    Jintan manis (atau halus) = fennel
    Jintan putih (atau kasar) = cumin
    Bila beli saya gunakan kaedah ni - yang gelap sikit tu jintan putih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pembetulan:
      Jintan manis (halus,kurus mcm padi),warna lebih gelap=fennel
      Jintan putih (gemuk) warna cerah= cumin
      **jintan manis lebih gelap warnanya :D

      Delete
  5. Ya 100% Silap.
    Saya pegang dua perkara sebagai panduan yg memang terbalik.
    1. Lemak Kerbau Putih sebab kulit kerbau Hitam manakala lemak lembu sudah tentulah kekuningan.
    2. Jintan Putih adalah yg lebih gelap manakala yg lebih putih atau cerah itu jintan manis.
    Kenapa Penulis tidak delete je entry beliau ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa jintan manis warna putih sedikit berbanding jintan putih warna sedikit gelap...

      Delete
  6. Org melayu nampak 2 jenis jintan. Jd yg putih mesti lah jintan putih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah tu... budaya melayu yg cantik diberi nama buruk...yg tak cantik diberi nama cantik2. jadi jintan putih adalah yg gelap. jintan manis tu yg warna cerah dan besar2

      Delete
  7. Mengkompuskan lagi org lain, saya ingat saya yg salah selama ni rupanya penulis yg salah harap pebetulkan

    ReplyDelete
  8. Aahhh yg mana satu sebetulnya ni.. Pening

    ReplyDelete
  9. Aahhh yg mana satu sebetulnya ni.. Pening

    ReplyDelete
  10. Selalunya kalau lemak lembu ni warna kuning atau putih dr pemakanan diorang. Kalau lemak putih dorg bg makan grain kalau lemak kuning grass

    ReplyDelete
  11. Jintan putih warna hitam dan kecik jintan manis warna putih dan besar

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess... ini betul..penulis harap dapat perbetulkan apa yg dah terkeliru

      Delete
    2. Yg nie betol.. jintan putih Tu gelap sikit Dan jintan Manis Tu cerah sikit....

      Delete
    3. kenapa jintan putih tak putih?

      Delete
  12. alamak..selama ni aku tertukar la ya....hu..hu

    ReplyDelete
  13. Dah Tadi macam dah clear baca comment langsung gelap

    ReplyDelete
  14. Dgn penulis dgn baca komen lagi..brtambah confuse aku...hentam je labu...

    ReplyDelete
  15. Memang terbalik. Mula-mula ingatkan saya silap. Tapi bila tengok comment, baru yakin. Then saya confirmkan dengan gambar pada produk serbuk jintan keluaran Baba's, gambar nya Jintan Manis lebih besar dan putih. Manakala Jintan Putih lebih kecil dan gelap.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Baru nak cari perbezaan antara jintan manis yg kasar ke yg halus, jadi pening pulak dah 😆

    ReplyDelete
  18. Betul terbalik...

    Jintan putih ni kecik dan warna gelap..kalau kita picit2 dia akan keluarkam bau kuat..

    Jintan manis ni besar dari jintan putih...tapi warna nya lebih putih daei jintan putih..tu sebab org selalu konfius...

    Jintan putih ni jarang org guna dlm masakan..biasa jintan manis..

    ReplyDelete
  19. Kalau jintan halus pulak yang mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jintan halus tu jintan yg kecik.. Jintan putih.

      Jintan kasar tu yg besar... Jintan manis

      Compare Dua2 jintan sebelah senang kenal.

      Delete
  20. Akk tgk kat label dia je..klu label dh kata jintan manis tentu lah jintan manis klu kata jintan putih tentu juga tu jintan putih..takad ni bila beli xpnh lak silap..klu silap lama dh mak akk bsg🤭

    ReplyDelete
  21. 💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
    💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    ReplyDelete
  22. Dari apa yg mak saya ajar...

    Jintan putih = jintan halus
    Jintan manis = jintan kasar

    Nama jek putih tapi sbnrnya gelap sikit warmanya.. dan halus saiznya..

    Mak saya kata kalu masakan yg guna dua jenis jintan ni, biasanya sukatan jintan halus (jintan putih) ni kurang drpd sukatan jintan manis.. sbb jintan putih ni panas..kalu perut yg tak tahan, mau cirit birit dibuatnya... Dan baunya pun agak kuat.. jintan manis plak lebih sikit pun tak apa. Dan jintan manis ni baunya manis jek..

    ReplyDelete
  23. Terbalik la sis.. di sebabkn info salah ni, resepi ayam goreng berempah sy x jadi. Dah la byk plk tu.. rsa nk menangis je..huhu.utk sy,sy jdkn sbg pngjrn.. ln kali check 2,3 info dlu sblm pcya bulat2. harap dpt perbetulkn info.

    ReplyDelete
  24. Jintan putih tu gelap..tp dia perasan putih

    ReplyDelete
  25. Jintan putih -halus,gelap
    Jintan manis - kasar, cerah

    Kne guna sifir terbalik🤣
    Jintan putih tu yg x putih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bru google bab jintan. Confius jadi nya. Tadi bli kedai mamak.. yg kurustu dia bgi saya confident jintan Manis. Confius dah bila baca article ni

      Delete
  26. Org dulu2 yg bersalah... Bagi nama sampai anak cucu pun confuse....

    ReplyDelete
  27. Apapun jintan halus lebih menyengat rasanya mcm lada hitam, jintan kasar sedikit mild mcm lada putih.

    ReplyDelete
  28. Jintan putih @ jintan manis @ jintan kasar adalah jintan yg sama.

    ReplyDelete
  29. jintan putih lebih menyengat bau dia.jintan manis kurengg

    ReplyDelete
  30. Tip mak saya bagi utk ingat yg mana satu: jintan putih TAK PUTIH, bau pun wangi sikit. Jadi jintan manis yg sebaliknya la.

    ReplyDelete
  31. Adoiii....penulis palatau....jintan putih lebih kecil dari jintan manis....

    ReplyDelete
  32. Penulis kurang ilmu...tp palatau...

    ReplyDelete
  33. nama rempah sudah mengelirukan, bukankah jintan putih seharusnya berwarna terang atau lebih putih? ini terbalik pula, jintan putih warnanya gelap, disinilah confuse bermula

    ReplyDelete
  34. tanka kedai remah indai lebih tahu beza..haaa..refer to kedai india dari goggle...

    ReplyDelete