Menu yang ingin aku kongsi hari ini aku perolehi dari ibu ku ...sambil bersembang bertanya khabar orang tua "end up" bertukar-tukar resipi, Aku mintak resipi Ayam kurma , ibuku pula minta resipi "Ketam masak lemak ala Thai" ... hehe jadi kelakar lah pulak.
Resipi Masak Kurma ibu aku ini ada sedikit kelainan dengan penggunaan beberapa bahan tambahan tetapi hasilnya memang cukup sedap. Di tambah pula di masukan sayur kobis yang dipotong kasar dan dimasak sekali. Yang sedap nya bila mengigit kobis ..rangup-rangup dan dengan kuah yang menaikkan aroma ..aduhlah..siap betambah aku makan.
Ayam Masak Kurma |
Bahan-Bahan yang di gunakan:
- Ayam - 1/2 ekor di potong ikut saiz yang sederhana
- Kentang - 3 biji dibelah empat dan di rendam.
- Tomato - 1 biji di potong dadu
- Lada Merah - 1 biji di belah dua
- Bawang besar - 1 biji
- Bawang Holland - 1 biji dipotong 4
- Bawang merah - 7 biji
- Bawang putih- 4 ulas
- Halia - 1 inci
- Buah keras - 2 biji
- Kerisik - 2 sudu makan
- Santan - 1/2 cawan
- Bawang Goreng - 1sudu makan
- Lada Hitam tumbuk - 1 sudu teh
- Daun Kari - 2 tangkai
- Jintan kasar - 3/4 sudu teh
- Jintan Halus - 3/4 sudu teh
- 4 Sekawan - 1 batang kayu manis,1 kuntum bunga lawang,5 kuntum cengkih dan 3 biji buah pelaga.
- Rempah kurma
- Sayur kubis bulat - 1/2 biji
- Garam dan Gula
- Minyak Sapi - 1 Sudu besar
Mengisar bahan-bahan:
- Bawang besar ( 1 biji)
- Bawang putih (4 biji)
- halia (1 inci)
- buah keras (2 biji)
- lada hitam ( 1sudu teh)
Bahan-Bahan menumis:
- Daun Kari ( 2 tangkai)
- Bawang merah di hiris (7 biji)
- Jintan kasar (3/4 sudu Teh)
- Jintan Halus 3/4 sudu teh)
- 4 Sekawan menumis
Cara Memasak :
- Campurkan rempah kurma dengan bahan-bahan yang telah di kisar tadi dan digaul dan diketepikan
- Panaskan minyak sapi yang dimasukkan di dalam periuk dan biarkan minyak sapi tersebut larut.
- Masukkan bahan-bahan menumis dan tumislah sehingga berbau harum dan masukkan tomato yang di potong dadu. Teruskan menumis sehingga tomato menjadi layu.
- Masukkan rempah kurma yang telah digaul tadi ke dalam periuk dan masaklah sehingga rempah menjadi garing. Kacau selalu dengan menggunakan api yang kecil.
- Masukkan ayam, bawang goreng dan kentang dan gaul seketika dan kemudian barulah masukkan air. Penggunaan air hendaklah secukupnya sehingga ayam dan bahan-bahan tengelam. Biarkan mendidih.
- Setelah kentang empuk dan ayam masak, masukkan santan dan kerisik dan juga lada merah yang telah dibelah dua. Masukkan juga bawang holland yang dibelah empat dan jua sayur kobis yang telah di potong kasar.
- Perasa masakan dengan garam dan gula dan biarkan mendidih perlahan.Biarkan seketika.
- Bolehlah matikan api dapur dan mulalah menghidang masakan.,
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment