Saturday, February 21, 2015

Kerabu Sotong

Salam...

Malam semalam ( Jumaat malam) aku telah menjemput beberapa geng bujang ( wife dekat malaysia datang on-off ke Jeddah). Nak jemput semua tak bolehlah jadi dibuat peringkat demi peringkat... Ins'Sha Allah next time group lain pulak.

Menu yang aku sediakan malam tadi : Asam Pedas Ikan Merah , Kerabu Sotong , Udang  Masak Kelapa dengan Sayur -Kobis goreng.

Alhamdulilah suka tengok geng-geng makan sampai licin..terasa hilang penat memasak. Sekurang-kurangnya hilanglah rasa rindu nak makan masakan malaysia.

Terima kasih kerana sudi datang ke rumah Inspirasi Dapurku.


Kerabu Sotong


Bahan- Bahan Yang Di Gunakan:

  • Sotong : 300 Gram -dibersihkan dan di buat kaedah -->"Blanch" 
  • Mangga Muda : 2 -3  biji
  • Bawang Merah (Kecik) : 8 ulas ( di mayang halus)
  • Bawang Putih : 1 ulas - dicincang halus
  • Tomato : 1 biji di potong dadu - halus
  • Ikan bilis : Segenggam  - di goreng garing
  • Kacang Tanah : Segenggam - di goreng tanpa minyak di buang kulitnya dan di tumbuk kasar.
  • Cili Padi : 2-3 ulas di hiris halus
  • Taugeh : Segenggam - di buang ekornya dan di cuci bersih
  • Daun Coriander : 3 tangkai - dipotong halus
  • Daun Pasley : -3 tangkai - dipotong halus
  • Sos Ikan:  1 1/2 sudu besar
  • Gula : 1 sudu besar
  • Limau Nipis / lemon : 1 biji - di ambil perahan jusnya

Cara Membuatnya :
  • Kupas Mangga muda tadi dan direndam dalam 10-15 minit untuk membuang getahnya.dan kemudian ditoskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam hirisan bawang merah dan tomato.
  • Kemudian satukannya dengan bawang putih,hirisan cili padi,taugeh,daun coriander,daun pasley ikan bilis (separuh), kacang tanah tumbuk (separuh) dan tuangkan sos ikan dan gula dan di gaul rata.
  • Setelah itu tuangkan ke dalam bekas hidangan dan boleh lah taburkan baki dari kacang dan ikan bilis ke atas kerabu sebelum menghidang.
  • Hidanglah dengan lauk-pauk yang lain.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment