Wednesday, February 11, 2015

Baked Fish Fillet


Salam... hari ini 11 -Feb adalah hari istimewa buat aku..hari ini adalah hari lahir wife kesayanganan aku..Yang sedihnya tak dapatlah kami menyambut bersama-sama.

Dear my wife ..
You,..my sweetheart...,are no less than a princess to me,
You... fill my life with happiness and glee.
I am so glad that Allah gave you to me as my wife.
Your love for me has always been enduring.
Yor respect for me has always been inspiring and
I hope I can return it with loyalty which is unflinching
Your commitment to me has always been never -ending and
I will return it with my love ..which is true and undying.
Years have come and gone...but our love feels like it is still a new born
Even when we do not say a word..our thoughts are still mutually heard.
I thank Allah for the bond we share and on your birthday 
let me tell you that i deeply care !!!!!

It;s ok.. bulan depan wife aku datang sekali gus bolehlah sambut hari ulangtahun perkahwinan kami.... kira sambut sekali lah tu..walaupun dah belated bithday. ...

Semperna hari istimewa ini .. menu aku hendak kongsi ini mestilah kena lah "UP" sikit...tak kan menu biasa-biasa jer kan... Menu ini ringkas dan makanan yang sihat dan pastinya sedap..pulak tu kita mengolahnya dengan kasih sayang.


Baked Fish Fillet


Bahan- Bahan Yang DI Gunakan ( Ikan):

  • 500 Gram Fillet ikan - Terpulang ikan yang digunakan..Ikan kerapu..ikan Merah...Ikan Talapia.
  • Mayonnaise - 4 sudu besar
  • Serbuk Bawang Putih - 1 sudu teh
  • Serbuk Lada Hitam - 1/2 sudu teh 
  • Bread Crumbs - 10 sudu besar
  • Lemon /Lime Jus - 2 sudu makan
  • Daun Pasley / Flake Pasley
  • Butter - 2 sudu makan
  • Susu cair - 1 sudu makan
  • Garam dan Gula
Bahan -Bahan salad: ( Optional) 
  • Cendawan butang - 1/2 cawan di hiris hiris kasar
  • Bawang holland - 1/2 cawan
  • Capsicum - 1/2 biji di potong dadu 
  • Karot - 1/2 batang  ( di potong anak mancis)
  • Minyak Zaitun
  • Sos Tiram  - 1 sudu makan
  • Bawang putih - 2 biji ( diketuk dan dicincang halus)
  • Sedikit air
  • Garam dan Lada sulah dan sedikit gula
Cara Membuatnya : Baking
  • Panaskan oven (Pre-heat oven) - kita akan baking  dengan suhu 250 celcius selama 25/ 35 minit.
  • Basuh isi ikan tadi dan letakkan di atas bekas yang akan di masukkan ke dalam oven.
  • Ambil mangkuk dan isi mayonnaise dan di campurkan dengan Jus lime, serbuk bawang, serbuk lada hitam  dan kacau sehingga sebati.,Bolehlah masukkan sedikit garam dan gula.
  • Tuangkan ke atas isi ikan dan ratakan kepada semua permukaan ikan.
  • Ambil bread Crumbs dan taburkan di atas permukaan ikan. Tujuan bread crumbs ini akan membuatkan lapisan atas ini sedikit rangup ketika mengunyah,
  • Ambil buttrer dan susu cair yang telah di kacau dan tuangkan di atas permukaan fillet ini supaya warna keperangan terhasil apabila kita keluarkan dari oven.
  • Setelah siap masukkan ke dalam oven yang sudah panas.
Cara Membuat  Salad : (optional)
  • Sementara menunggu ikan masak, boleh lak kita sediakan salad yang ringkas ini.Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun.
  • Tumis bawang puth seketika sehingga naik bau dan masukkan bahan-bahan salad ini dan gorenglah sehingga sedikit layu, Masukkan sos tiram dan kacau sehingga sekata dan sekira perlu masukkan sedikit air.
  • Perasa salad ini dengan garam, lada sulah dan sedikit gula.

Setelah ikan masak, keluarkan dari oven.Angkat ikan dan letak lah di atas pinggan hidangan dan taburkan daun pasley yang dicincang halus.dan letakkan salad yang telah disiapkan tadi. Perah sedikit lemon/lime ke atas ikan untuk menaikkan rasa .

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment