Daging Salai Masak Lemak Cili Padi |
Bahan-Bahan Yang Digunakan:
- Daging - 400 gm daging yang telah di salai.
- Santan - 1 cawan
- Asam Keping - 1 keping
- Cili Padi - 7-10 biji bergantung kehendak kepedasan. (**)
- Bawang Merah - 5 ulas (**)
- Halia - 1 inci halia (**)
- Kunyit hidup - 1 inci (**)
- Serai - 2 batang ( di ketuk)
- Lengkuas - 1 inci ( di ketuk)
- Minyak masak
- Garam dan Gula
- Daun Kunyit - di carik-carik
Nota : (**) - bahan - bahan ini di blender halus
Cara- Cara Memasak:
- Masukkan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di blender tadi sebentar.
- Masukkan daging salai yang telah dipotong nipis dan serai yang telah diketuk dan gaulkan seketika.
- Masukkan sedikit air (sekadar paras-paras daging) dan biarkan daging sedikit empuk
- Masukkan santan 1/2 cawan dan sedikit air jika perlu dan sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak dan dilakukan sehinggalah kuah masak.
- Masukkan asam keping dan masukkan lagi 1/2 cawan santan dan dan bolehlah di masukkan daun kunyit yang telah dicarik-carik tadi.
- Perasa masakan dengan garam dan gula
- Teruskan memasak dalam 5 minit dan boleh lah di matikan api dapur.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment