Monday, February 2, 2015

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi


Salam semua...Hari ini aku nak kongsi masak lemak cili padi,dengan menggunakan daging salai. Kalau di malaysia bolehlah mencari daging salai ini ..rasanya ada dijual  ...kalau di perantauan ini jawapnya kena buat sendiri lah salai menyalai ini. Dalam membuat daging salai ini jenis daging penting di kala memilih..samada yang jenis daging batang pinang atau batang kelapa ....hahaha. 

Kalau yang agak liat ..jawapnya kenalah rebus dahulu supaya dagingnya lembut sedikit. Jangan lah direbus lama sangat nanti rasa manis daging akan hilang.

Kaedah yang aku gunakan untuk menyalai daging ini dengan membakar daging yang telah di garam kunyit di atas pan pembakar dengan di tuangkan sedikit minyak zaitun. Setelah itu di potong nipis dan ketepikan.



Daging yang telah disalai dan di potong nipis

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi


Bahan-Bahan Yang Digunakan:

  • Daging - 400 gm daging yang telah di salai.
  • Santan -  1 cawan
  • Asam Keping - 1 keping
  • Cili Padi - 7-10 biji bergantung kehendak kepedasan. (**)
  • Bawang Merah - 5 ulas (**)
  • Halia - 1  inci halia (**)
  • Kunyit hidup - 1 inci (**)
  • Serai -  2 batang ( di ketuk)
  • Lengkuas - 1 inci  ( di ketuk) 
  • Minyak masak
  • Garam dan Gula 
  • Daun Kunyit - di carik-carik

Nota : (**) - bahan - bahan ini di blender halus

Cara- Cara  Memasak:

  • Masukkan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah di blender tadi sebentar.
  • Masukkan daging salai yang telah dipotong nipis dan serai yang telah diketuk dan gaulkan seketika.
  • Masukkan sedikit air (sekadar paras-paras daging) dan biarkan daging sedikit empuk 
  • Masukkan santan 1/2 cawan dan sedikit air jika perlu dan sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak dan dilakukan sehinggalah kuah masak.
  • Masukkan asam keping  dan masukkan lagi 1/2 cawan santan dan dan bolehlah di masukkan daun kunyit yang telah dicarik-carik tadi.
  • Perasa masakan dengan garam dan gula 
  • Teruskan memasak dalam 5 minit dan boleh lah di matikan api dapur.


SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment