Monday, February 9, 2015

Ayam Masak Kelapa


Salam .. hari ini aku nak kongsi satu resipi yang aku "Improvise" dari menu "Ketam masak ButterMilk"  dengan sedikit sentuhan menjadikan Masakan Ayam menjadi lebih sedap dan yang pentingnya sebagai alternative masakan untuk di sediakan.

Ayam Masak Kelapa ini sesuai di sediakan bersama Nasi Goreng Cina dan kombinasi ini memang menyelerakan. Resipi ini mudah disediakan dan agak ringkas. Cuma kaedah penyudahan ataupun "Finishing" berbeza mengikut kesesuaian. Boleh di goreng garing atau pun seperti yang aku sediakan ini sedikit berkrim.

Ayam Masak Kelapa

Bahan-Bahan Yang Di Gunakan:

  • 100 gram isi Ayam
  • Mentega - 2 sudu makan
  • Susu cair - 1/2 cawan
  • Halia - 1 inci di hiris halus
  • Kelapa parut / Isi kelapa di parut - 1/2 cawan
  • Daun Kari - 1 tangkai
  • Cili Padi - 3 biji ( bergantung kepedasan yang dikehendaki)
  • Cili Merah - 1 biji ( di potong serong - hiasan)
  • Capsicum / Lada Bangala - 1/2 biji di potong dadu
  • Carot - 1/2 biji di potong halus ( seperti lidi mancis)
  • Tebung Ubi
  • Sedikit Lada sulah  
  • Garam dan Gula
  • Minyak Masak 

Cara-Cara Membuatnya:

  • Gaulkan ayam bersama dengan tepung ubi, kelapa parut dan lada sulah dan sedikit garam.
  • Gorengkan ayam tersebut separuh masak dan ketepikan
  • Panaskan kuali dan masukkan mentega/butter bersama susu cair
  • Kemudian masukkan halia, daun kari, cili padi, cili merah karot dan lada bangala dan biarkan sehingga masak
  • Masukkan ayam tadi dan gaul sehingga sebati dan goreng sehingga ayam masak betul
  • Sekirnaya ingin ayam garing..teruskan memasak atau sekiranya ingin ada sedikit sos maka bolehlah matikan api untuk dihidang. 
SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment