Monday, October 20, 2014

Sekeliling Aku- Tukang Masak Yang Hebat


Mengimbau beberapa tahun kebelakang, kekadang membuat aku sayu dan juga ada kalanya aku rasa perasaan sedih menyelubung malahan ada juga terselit gambaran keriangan silam.Entahlah susah hendak ku gambarkan perasaan yang berbaur begini.

Semenjak aku belajar mengenal dunia masakan,muncul semua wajah-wajah yang begitu dekat di hatiku suatu ketika dahulu. Ada antara mereka telah tiada lagi di dunia ini,yang tinggal hanyalah cebisan memori dan nostalgia yang masih ku gamit walaupun  ianya kian pudar.

Coretan ini sekurang-kurangnya memberi aku kekuatan untuk meneruskan minat baru yang selama ini langsung tak terfikir oleh akal dengkel ku ini.

Walaupun mereka mereka ini tidak mempunyai kelayakan ataupun pengiktirafan dari mana-mana Hotel ataupun menyandang gelaran "Master-Master Chef"  namun sentuhan masakan mereka ini mengkagumkna aku.

Yang telah meninggalkan ku:

  • Arwah Nenek ku - Fatimah - Arwah memang terkenal dengan pebagai masakan kampung dan aku rasa mak aku banyak mewarisi kelebihan dan sentuhan masakan beliau. Sentuhan istimewa beliau melibatkan masakan kenduri kendara ..sebut sahaja nasi minyak..nasi tomato., nasi gaul ada juga kuih kegemaran aku "PUPUDAK",   Acar banjar adalah terbaik pernah aku rasa.
  • Arwah Guluk- Abdul Kadir - Beliau merupakan seorang yang cukup teliti dengna penyediaan masakan. Kalau ke pasar larkin johor..siapa tak kenal beliau. Ketelitian beliau  cukup buat aku teruja..contohnya membeli lada ..di pilih sebiji-biji, mesti sama panjang  dan betul-betul merah dan segar. Membeli Ayam atau daging pun cukup teliti., Pendek kata kalau ke pasar, peniaga-peniaga tahu siapa dia Abdul Kadir. Mengenai masakan aku thumps up dengan arwah  segala sentuhan nya menjadi.,Masakan kegemaran ku : Nasi Beraini....sekarang ini menantu perempuan nya mewarisi sentuhan arwah., 

Yang masih ada disisi ku:


  • Ibuku - Arbakyah - Sentuham masakan seorang ibu. dengan gaya kreatif dengan masakan. Banyak resipi  dan tips masakan di pelajari dari ibu beliau (Nenek ku). Antara masakan terbaik beliau adalah : Laksa Johor, pelbagai jenis soto, acar buah, kuah rojak dan sering menerima tempahan sehinggalah ke hari ini.
  • Isteriku - Wan Surita- Beliau adalah anak kepada tuan punya kedai makan. Dia ku lamar menjadi pemaisuri hatiku setelah aku jatuh cinta ketika bertentang mata semasa aku menjamu selera di "Restaurant  Alor Akar ", Masakan terbaik : Nasi Kerabu, Laksa Johor,, segala jenis masakan berasaskan sambal,, Segala jenis masakan berkaitan dengan Mee./ Noodle
  • Mertuaku - Wan Hasnah -Sentuhan masakan dan pastry yang  hebat.Antara masakan terbaik beliau : Segala jenis masakan berasakan sup dan noodle ( Sup tulang, Sup merah..Sup sayur,laksam..mee kari ), roti kobis dan macam-macam jenis kuih muih.
  • Ayahku- Abdul Rahman - Mewarisi kebolehan arwah abangnya ( Abdul Kadir). Antara masakan terbaik beliau : Mee Rebus dan Rojak tahu.
  • Adik Iparku - Wan Suriani - Beliau terkeluar dari cabang masakan tetapi beliau hebat di bidang baking and pastry. Sentuhan decoration yang hebat sering meniti di bibir pelangan.

           Adakah aku boleh menjadi seperti mereka ??

"...no one is born a great cook, one learns by doing." ~Julia Child, My Life in France







No comments:

Post a Comment