Resipi ini aku dapat dari wife ku, penyediaan yang mudah dan ringkas sesuai dan yang penting sedap. Kalau aku yang tak pandai memasak ini boleh menyediakanya ..apatah kau orang di luar sana.
Bahan-Bahan :
Cara Masakan:
Asam Rebus Ikan Dengan Nenas |
Bahan-Bahan :
- Ikan ( Kembung, Merah,Pari )
- Asam Keping ( 1-2 keping) -Boleh ditambah sekira ingin rasa lebih masam.
- Kunyit serbuk (1/4 sudu kecil)
- Cili Merah -(2-3 Biji) **
- Bawang Putih -(2 Ulas) **
- Bawang Merah -(1 Ulas) **
- Belacan ( 1/2 sudu kecil) **
- Gula dan Garam secukup rasa
Cara Masakan:
- Masukkan air di dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah di blender /tumbuk. Sukatan air biarlah jangan terlalu banyak..sekadar menutup paras ikan.
- Masukkan sedikit kunyit serbuk.
- Setelah mendidih,masukkan ikan yang telah dibersihkan dan di tos tadi.
- Masukkan kepingan Asam keping dan juga Nenas.
- Masukkan Bendir dah tomato.
- Setelah ikan masak dan bendir lembut bolehlah perasa masakan dengan gula dan garam secukupnya.
- Tutup api dan bolehlah mulakan proses penyediaan.
No comments:
Post a Comment