Friday, November 7, 2014

Sup Tulang -petua Mertuaku


Alhamdulilah berjumpa lagi kita, dan hari ini aku nak berkongsi masakan Sup Tulang yang aku pelajari dari mertuaku pada 2 minggu lepas. Sebenarnya ini adalah percubaan kedua aku menyediakan Sup Tulang, yang mana pada 10 Muharam lepas, team Bowling (MJ Bowlers) menyuruh aku masak Sup Tulang untuk berbuka puasa/Iftar.3 Kg tulang lembu aku masak dengan kaedah yang di perturunkan oleh mertuaku melalui video call dan sambutan yang diluar dugaan aku...sampai tak cukup!!!. Terima kasih mertuaku.."Wan Hasnah".

Sup Tulang

Bahan- Bahan :
  • Tulang Lembu -1 Kilo ( di makan 3-5 orang)
  • Daging Segar -200 gm
  • Bawang Merah kecil - 5 ulas  (di hiris halus)
  • Bawang Putih - 3 ulas (di hiris halus)
  • Halia - 1 inci  (di hiris halus)
  • 4 sekawan - serba satu-bunga lawang, cengkih,kulit kayu manis dan bunga lawang
  • Sup bunjut Tulang /Sup bunjut adabi.
  • Jintan putih - 1/2 sudu teh **
  • Lada Hitam - 1 sudu teh **
  • Tomato - 1 biji dibelah 4
  • Cili padi - 3 biji di ketuk
  • Batang seleri - di potong serong
  • Bawang Holland - 1 biji di belah 8
  • Garam  - secukup rasa
  • Minyak - Untuk menumis
  • Daun sup dan Bawang Goreng
  • Limau / Lemon -sedikit perahan 
** Di tumbuk halus dan di masukkan ketika menumis.

Cara Membuatnya :
  • Bersihkan tulang dan rebuslah sehinga empuk. "Tips # untuk mempercepatkan tulang atau daging empuk aku gunakan kaedah memasukkan daun pandan dalam 2 helai di ikat/simpul dan di rebus sekali bersama tulang atau daging. Di masak dengna api yg sederhana."
  • Kalau ada periuk tekanan boleh juga di gunakan untuk mempercepatkan tulang /daging empuk.
  • Apabila tulang /daging telah empuk asingkan dan toskan. Bolehlah dibuang daun pandan, manakala air rebusan di sejukan dan ketepikan. Setelah sejuk kita akan lihat selaput lemak/minyak di atas air rebusan maka boleh lah buang dan selebihnya kita akan guna untuk sup nanti.,
  • Tumis bawang merah,bawang putih, halia ,4 sekawan dan juga jintan dan lada hitam yang telah ditumbuk. Biarkan sehingga garing  dan naik bau.
  • Masukkan Tulang dan daging  dan kacau seketika. 
  • Masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan mendidih.
  • Tuangkan baki air rebusan atau perlu di tambah air .
  • Masukkan sup bujut dan perlahan api dapur untuk mereneh sup.
  • Masukkan Hirisan batang seleri , bawang holland, dan tomato dan perasa lah sup dengan garam secukupnya.
  • Tutup api dapur apabila cukup rasanya. Bolehlah dicedok sup untuk proses penghidangan.

No comments:

Post a Comment