Alhamdulilah berjumpa lagi kita, dan hari ini aku nak berkongsi masakan Sup Tulang yang aku pelajari dari mertuaku pada 2 minggu lepas. Sebenarnya ini adalah percubaan kedua aku menyediakan Sup Tulang, yang mana pada 10 Muharam lepas, team Bowling (MJ Bowlers) menyuruh aku masak Sup Tulang untuk berbuka puasa/Iftar.3 Kg tulang lembu aku masak dengan kaedah yang di perturunkan oleh mertuaku melalui video call dan sambutan yang diluar dugaan aku...sampai tak cukup!!!. Terima kasih mertuaku.."Wan Hasnah".
Sup Tulang |
Bahan- Bahan :
- Tulang Lembu -1 Kilo ( di makan 3-5 orang)
- Daging Segar -200 gm
- Bawang Merah kecil - 5 ulas (di hiris halus)
- Bawang Putih - 3 ulas (di hiris halus)
- Halia - 1 inci (di hiris halus)
- 4 sekawan - serba satu-bunga lawang, cengkih,kulit kayu manis dan bunga lawang
- Sup bunjut Tulang /Sup bunjut adabi.
- Jintan putih - 1/2 sudu teh **
- Lada Hitam - 1 sudu teh **
- Tomato - 1 biji dibelah 4
- Cili padi - 3 biji di ketuk
- Batang seleri - di potong serong
- Bawang Holland - 1 biji di belah 8
- Garam - secukup rasa
- Minyak - Untuk menumis
- Daun sup dan Bawang Goreng
- Limau / Lemon -sedikit perahan
** Di tumbuk halus dan di masukkan ketika menumis.
Cara Membuatnya :
- Bersihkan tulang dan rebuslah sehinga empuk. "Tips # untuk mempercepatkan tulang atau daging empuk aku gunakan kaedah memasukkan daun pandan dalam 2 helai di ikat/simpul dan di rebus sekali bersama tulang atau daging. Di masak dengna api yg sederhana."
- Kalau ada periuk tekanan boleh juga di gunakan untuk mempercepatkan tulang /daging empuk.
- Apabila tulang /daging telah empuk asingkan dan toskan. Bolehlah dibuang daun pandan, manakala air rebusan di sejukan dan ketepikan. Setelah sejuk kita akan lihat selaput lemak/minyak di atas air rebusan maka boleh lah buang dan selebihnya kita akan guna untuk sup nanti.,
- Tumis bawang merah,bawang putih, halia ,4 sekawan dan juga jintan dan lada hitam yang telah ditumbuk. Biarkan sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan Tulang dan daging dan kacau seketika.
- Masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan mendidih.
- Tuangkan baki air rebusan atau perlu di tambah air .
- Masukkan sup bujut dan perlahan api dapur untuk mereneh sup.
- Masukkan Hirisan batang seleri , bawang holland, dan tomato dan perasa lah sup dengan garam secukupnya.
- Tutup api dapur apabila cukup rasanya. Bolehlah dicedok sup untuk proses penghidangan.
No comments:
Post a Comment