Tuesday, May 10, 2016

Sotong Berempah

Salam Semua...

Aihhhh blog ini dah naik bersawang ..lama tak update. Minta maaflah sudah sekian lama menyepi ...semua ini disebabkan jadual kerja dan angin kerajinan memasak tak timbul-timbul...:)

Aku  nak berkongsi masakan sotong ini setelah beberapa kawan kepada isteri aku bertanya bagaimana rupa dan kaedah masakan sotong berempah ini. Sabtu lepas kami ada menerima tempahan masakan nasi hujan panas dan untuk pelbagaikan menu aku mencadangkan "SOTONG BEREMPAH" sebagai lauk tambahan .....dan alhamdulilah tuan rumah suka dengan kaedah masakan ini.

Sotong Berempah 
Bahan-Bahannya:

  • Sotong  - 500 gram ( Dibesihkan,..dipotong dan di gaul dengan serbuk kunyit serta sedikit garam dan lada sulah)
  • Bawang Besar - 2 labu *
  • Bawang Putih - 4 ulas *
  • Bawang Holland - 1 labu ( hiasan)
  • Halia - 1/2 inci *
  • Lada cili blender - 1 sudu besar
  • Serbuk Kari - 1 sudu besar di bancuh dengan air
  • Jintan manis - 1/2 sudu teh **
  • Biji ketumbar- 1/2 sudu teh **
  • Sos Ikan - 1 sudu besar
  • Sos Tiram -2 sudu besar
  • Serai - 1 batang di ketuk
  • Kacang Panjang - di potong angaran 2 inci
  • Lada Merah - 2 biji (hiasan)
  • Daun bawang - (sebagai hiasan)
  • Daun Limau - 2 helai
  • Minyak Masak untuk menumis
(*) - Di kisar halus
(**) - Di tumbuk atau blender kering

Cara Membuatnya:
  • Panaskan minyak di dalam kuali untuk menumis
  • Setelah minyak panas masukkan bahan kisaran (*) -bawang besar,bawang putih,halia dan juga serai. Masukkan juga jintan, ketumbar dan daun limau dan teruskan menumis sehingga garing dan naik bau. 
  • Masukkan Lada blender dan bancuhan kari ke dalam kuali dan teruskan menumis.sehingga mendidih.
  • Masukkan Sos tiram dan digaul sehingga sebati dan bolehlah masukkan di masukan sotong ke dalam kuali. 
  • Kemudian di masukkan sos ikan dan gaul sebati. Biarkan sotong masak dan masukkan kacang panjang, Pastikan jangan terlalu lama mengoreng sotong agar tidak liat isinya.
  • Masukkan bawang holland yang telah dihiris dan juga lada merah.
  • Akhir sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong dan gaul seketika.. 
  • Bolehlah dihidang masakan SOTONG BEREMPAH.
SELAMAT MENCUBA


1 comment: