Thursday, May 21, 2015

Ikan Salmon Masak Asam Rebus Tumis Darat.

Asalamualaikum  dan salam sejahtera semua.Hari ini aku nak berkongsi satu masakan mudah " masak ikan rebus bersama nenas".. tapi kaedah masakan ini aku tukar sedikit dengan menumis kaedah tumis darat.

Dengan meletakan kepingan nenas ke dalam asam rebus ini ..membuatkan kuah sedikit manis dan sedap.Bahan sampingan seperti bendir, timun or terung menambahkan keenakan rasa, Jenis ikan digunakan bergantung tetapi yang biasa digunakan adalahan Tengiri,Jenahak, Merah, Kembung atau pun Salmon.

Ikan Salmon Masak Asam Rebus Tumis Darat

Bahan- Bahan yang di gunakan:

  • Sekeping Ikan Salmon / Tengiri/Merah/Jenahak
  • Bendir - 5 batang
  • Nenas -1/2 biji ( Aku guna Nenas tin)
  • Daun Kunyit- 2 helai , di carik-carik halus.
  • Air asam Jawa - 1/2 cawan air asam jawa pekat.
  • Asam Keping - 1 keping
  • Bunga Kantan -1 kuntum diketuk. 
Bahan-Bahan untuk blender halus:


  • Cili padi Merah - 6 biji
  • Lada Merah Hidup - 3 biji
  • Lada Kering - 11 tangkai
  • Belacan - 2 inci
  • Kunyit Hidup - 2 inci
  • Halia - 1 inci
  • ( Lengkuas) - optional. Aku tak guna

Bahan untuk tumisan:

  • Bawang Merah - 11 ulas dihiris halus
  • Bawang putih - 7 ulas di hiris halus
  • Lada Kering - 3 tangkai dipotoing 3 bahagian.
  • Jintan Putih - 1 sudu teh
Cara Menyediakan :
  • Masukkan sedikit minyak ke dalam periuk dan setelah minyak panas masukkan bahan blender,asam keping,bunga kantan dan air asam jawa dan juga air.
  • Teruskan memasak sehingga mendidih, setelah itu masukkan ikan dan perlahankan api.
  • Masukkan Bendir dan Nenas 
  • Masukkan garam dan gula sebagai perasa.
  • Sementara menunggu ikan masak, tumis bahan tumisan di dalam kuali atau berkas lain. Tumis sehingga kekuningan.
  • Curah ke dalam periuk dan gaul seketika dan bolehlah di hidang masakan Asam Rebus Tumis Darat.

SELAMAT MENCUBA.

1 comment: