Wednesday, May 27, 2015

Nasi Goreng Cina ala Inspirasi Dapurku

Salam semua...Hari ini makan tengah hari agak ringkas dengan hanya menyediakan nasi goreng di tambah pula dengan side dish " Sweet Prawn Paprika" Resipi "Sweet Prawn Paprika" ini akan aku masukkan di entry yang lain.

Bercerita mengenai Nasi Goreng ini, teknik yang berbeza tetapi menghasilkan rasa yang sedap. Kaedah atau teknik masakan ini lah yang membuat kan aku tertarik untuk berkongsi dengan semua.

Nasi Goreng 

Bahan- Bahan Yang Di gunakan:

  • Nasi Putih - 1 mangkuk
  • Mentega - 1 @ 2 sudu besar
  • Minyak Masak 
  • Minyak Bijan - 1 Sudu besar
  • Bawang Putih - 4 ulas ( ditumbuk )
  • Bawang Merah -4 ulas ( di hiris)
  • Isi Ayam / Sotong /Udang
  • Kacang Campur
  • Lada merah /cili padi  
  • Lada Sulah ( di tumbuk)-1 sudu besar
  • Sayur Kubis
  • Telur - 2 biji


Cara-Cara penyediaan:

  • Masukkan Mentega ke dalam nasi dan digaul rata.
  • Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan minyak bijan
  • Tumis bawang putih,bawang merah dan setelah naik bau masukkan isi ayam./sotong/udang dan kacang campur.
  • Masukkan sedikit air untuk menghentikan bawang terus masak.
  • Masukkan lada sulah dan gaul. Kemudian ketepikan semua bahan dan tuangkan telur dan di kacau rata.sehingga telur betul-betul masak, Sekiranya perlu bolehlah tuangkan sedikit minyak sekiranya kering.
  • Masukkan garam dan gula sebagai perasa.
  • Masukkan Nasi yang telah digaul dengan mentega tadi dan digaul dengan bahan-bahan yang lain.,
  • Akhir sekali masukkan kubis dan bawang goreng sedikit dan di kacau rata. Biarkan seketika sehingga sayur kobis sedikit lembut dan bolehlah dimatikan api.
  • Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA.



1 comment: