Friday, August 14, 2015

Bubur Lambuk

Salam.. dah bersawang blog aku ini sejak dari ramadan tanpa update terkini> Sekarang ini  dah nak masuk penghujung syawal baru lah ada kelapangan membuat update.

Pagi ini terasa teringin nak makan bubur lambuk ...rasanya ini dah masuk ke 4 kali aku membuat bubur lambuk . Dalam bulan ramadan yang lepas adalah kawan malaysia di Jeddah ini yang menempah  bubur lambuk. Aku tolong masakan jer...hahah terperanjat yang datang berbuka bila tengok bubur lambuk. Licin dia orang kerjakan. Alhamdulilah.

Al kisah bubur lambuk kaedah aku ini adalah gabungan dari aliran Johor dan Kelantan. So aliran johor penyediaan awalnya ada menumis manakala sebelah Kelantan tidak...Di bawah ini resipi penuh yang aku guna untuk membuat bubur lambuk dari cetusan Insipirasi Dapurku.



Bubur Lambuk

Bahan-Bahan Penyediaan:
  • Daging di potong dadu - 200 gram di rebus sehingga lembut.( Air rebusan jangan di buang)
  • Ikan kembung - 3 ekor di bersihkan dan direbus ( air rebusan jangan dibuang).
  • Udang kering - 1 sudu besar.
  • Beras - 2 cawan beras biasa , 1 cawan beras siam.
  • Santan - 2 cawan 
  • Kerisik - 1 sudu besar
  • Rempah tumis - 4 sekawan
  • Minyak Sapi - 1 sudu besar
  • Kacang campur - 1 cawan
  • Kiub Ayam - 1 kiub
  • Sup Bunjut Adabi - 1 bunjut
  • Bawang goreng
  • Sayur-sayuran - Pucuk paku / Pucuk kang kong/ Daun Selasih (* boleh saja masuk semua kalau ada)
  • Budu - 2 sudu besar ( Perisa)
  • Serunding daging - hiasan. 
  • Lada Hitam - 2 sudu besar

Cara Penyediaan.
  • Blender isi  ikan rebus bersama dengan udang kering sehingga hancur dan ketepikan
  • Masukkan minyak sapi dan tumis 4 sekawan sehingga naik bau.Kemudian masukan daging yg di rebus tadi dan ditumis seketika.
  • Kemudian masukkan beras yang telah di tos kan dan digaul seketika di dalam periuk dan masukkan air rebusan daging  Masukkan Sup bunjut dan  kiub ayam. Tambahkan air sekira perlu.
  • Masak dan gaul sebentar dan masukkan kacang campur, dan lada hitam.
  • Masukkan isi ikan yang telah diblender tadi ke dalam periuk dan gaul rata.
  • Setelah mendidih masukkan pula kerisik dan bolehlah perasa bubur dengan garam dan gula. Masukkan 2 sudu budu sebagai penambah perasa bersertakan segenggam bawang goreng.
  • Setelah beras menjadi bubur, boleh lah dimasukkan santan, Sekiranya suka cair bolehlah tambah sedikit air.
  • Masukkan pucuk paku/sayur kangkong /daun selasih  dan gaul seketika dan bolehlah di matikan api dapur dan dihidang bubur lambuk ketika panas.
Selamat Mencuba

1 comment: