Monday, June 1, 2015

Daging Masak Hitam.

Salam Semua....hari ini aku nak berkongsi masakan yang biasa di hidangkan di pagi raya dan sedap di makan bersama dengan nasi empit ataupun lemang. Kaedah membuatnya mudah dan ringkas dan semestinya menyelerakan.

Daging Masak Hitam

Bahan-Bahan Yang Digunakan:

  • Daging - 500 gram di potong nipis/ dadu. 
  • Jintan Manis - 1 sudu besar (*)
  • Jintan Putih  - 1 sudu besar (*)
  • Ketumbar - 1 sudu teh (*)
  • Minyak Masak - 2 sudu besar
  • Kicap Pekat - 5 sudu besar
  • Air Perahan Asam Jawa - 1/2 cawan
  • Bawang Goreng - segenggam,
  • Air secukupnya
  • Garam dan Gula sebagai perasa
(*) - Di tumbuk dan dibancuh dengan sedikit air

Bahan-Bahan Kisar:
  • Bawang Merah - 10 ulas
  • Bawang Putih - 3 ulas
  • Halia - 1 1/2 inci
  • Lada kering - 15 tangkai

Cara Membuatnya:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan dicampur dengan bancuhan jintan manis.jintan putih dan ketumbar. Tumis sehingga wangi.
  • Masukkan daging dan sedikit air da biarkan daging lembut.
  • Apabila sudah lembut, masukkan kicap dan juga air asam jawa 
  • Masukan garam dan gula sebagai perasa dan masukkan bawang goreng dan gaul sehingga sebati.
  • Reneh daging tersebut sehingga pekat dan pecah minyak
  • Apabila sudah masak bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA

1 comment: