Thursday, April 2, 2015

Baked Lemon Butter Chicken

Salam semua....rasanya dah lama tak meng"update" blog masakan ini. Semenjak kebelakangan ini jadual kerja memang padat ..tidak ada ruang untuk membelek resipi. Hanya masak yang simple untuk tekak sendiri.

Menu hari ini kira speical meal untuk wife yang teringin makan sesuatu yang baru dari Inspirasi Dapurku. Dengan cara olahan "Western Delight".. aku nak kongsi masakan  " Baked Lemon Butter Chicken"

Dengan rasa ayam yang di pangang dan sos butter lemon yang berkrim sehingga wife menghirup sos nya sahaja. Tersenyum puas tengok wife makan.. Alhamdulilah....



Baked Lemon Butter Chicken

Bahan- Bahan yang di gunakan:

  • Dada Ayam - 8  keping.
  • Serbuk Paprika - 1 sudu besar
  • Serbuk Lada Hitam - 1 sudu teh
  • Butter - 3 sudu yang dibahagikan kepada 2 sudu dan 1 sudu
  • Bawang Putih - 4 ulas di cincang halus
  • kiub Ayam - 1 kiub ( di masak dengan di campur dengan segelas air)
  • Whipping Cream - 1/2 cawan
  • Parmesan cheese - 1/4 cawan
  • Lemon Jus - 1 biji
  • Thyme  kering - 1 sudu teh
  • Sayur bayam - secekak dan di potong kasar. 
Cara Membuatnya:
  • Panaskan oven - dengan suhu 250 Celcius
  • Dada ayam digaul dan diperap seketika dengan campuran paprika,garam dan lada hitam. 
  • Cairkan 2 sudu butter di atas "Baked pan" 
  • Kemudian susun ayam yang diperap tadi dan di masukkan kan ke dalam oven. Panggang selama 10 minit dan terbalikkan untuk kedua- dua belah ayam masak sekata. Masaklah sehingga ayam bertukar "golden brown" permukaannya.
  • Keluarkan ayam dari oven dan asingkan ayam dari Baked Pan.
  • Gunakan Baked pan tadi dan letakkan di atas dapur dan di masukkan lebihan butter ( 1 sudu besar) dan masak sehingga cair sepenuhnya. 
  • Masukkan bawang putih dan teruskan menumis sehingga naik bau.dan masukkan air kiub ayam, parmesan, jus lemon dan thyme .Kacau seketika dan masukkan sayur bayam yang telah dipotong tadi.
  • Teruskan mengacau sos sehingga sedikit pekat dan bolehlah perasa sos tersebut dengan sedikit gula atau garam atau lada hitam sekiranya perlu.
  • Masukkan semula ayam yang di panggang tadi ke dalam "Baked Pan" dan di masukkan semula ke dalam oven.
  • Panggang ayam dengan lemon butter sos selama 25-30 minit.

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment