Monday, November 10, 2014

Udang Tempura Dengan Sos Lemon





Udang Tempura dengan Sos Lemon


Bahan- Bahan :
  • Udang 500 gm yang sederhana besar ( di buang kulit kecuali bahagian ekor dan dibersihkan 
  • 1/2 cawan Tepung Tempura 
  • Air Sejuk  secukupnya.

Cara-Cara: Satukan tepung bersama air sejuk secukupnya dan bancuh hingga pekat. Panaskan minyak untuk goreng terendam.,Celupkan udang ke dalam  adunan tadi  dan gorenglah sehingga berwarna keemasan dan ketepikan.

Bahan- Bahan Sos:
  • 4 ulas bawang putih  di cincang halus
  • 2 sudu besar madu ( dibancuh dengan 80 ml air)
  • 1 sudu  besar sos plum ( atau Cordial berperisa oren)
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 sudu besar mentega
  • Sedikit garam dan lada sulah
Cara Menyediakan Sos:

Panaskan mentega di dalam kuali leper dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan kemudain masukkan bancuhan madu. Selepas itu masukkan ke semua bahan  dan masaklah sehingga pekat. Kemudian tuangkan sos tadi ke atas udang yang sudah di goreng.

Selamat Mencuba




No comments:

Post a Comment