Wednesday, November 12, 2014

Ayam Goreng Berempah


Hari ini aku nak kongsi resipi simple jer... Resipi Ayam Goreng Berempah yang mudah disediakan. Perapan aku buat taklah sampai pun sejam..sebenarnya kalau nak rasa yang lebih enak bagus di perap 1-3 jam supaya rempah perapan meresap sekata.


Ayam Goreng Berempah

Bahan- Bahan Yang Di gunakan:
  • Peha Ayam - 5 atau 8 ketul
  • Daun Kari - 2 Tangkai
  • Rempah Kari  - 1 Sudu Makan
  • Serbuk Cili - 1 Sudu Makan
  • Jintan Putih - 1 Sudu Makan
  • Jintan Manis  - 1 Sudu Teh
  • Ketumbar  - 1 Sudu Makan
  • Lengkuas - 1 inci  *
  • Halia - 2 inci *
  • Bawang Putih - 5 ulas *
  • Serai - 4 Batang *
  • Kunyit Hidup - 1 inci *
  • Garam dan serbuk perisa
  • Minyak Masak
  • Bawang besar - 1 labu untuk hiasan
* Di Blender Halus 

Cara Menyediakan :
  • Selepas bahan- bahan di blender dan dilumurkan kepada peha ayam
  • Masukkan Garam dan serbuk perisa
  • Perap ayam selama 1-3 jam 
  • Mulakan mengoreng ayam dengan menggunakan minyak banyak untuk "Deep Fried"
  • Ketika mengoreng, boleh lah tabur-taburkan daun kari 
  • Setelah ayam agak keperangan/keemasan, bolehlah di masukkan bawang.
  • Setelah bawang agak sedikit layu bolehlah angkat ayam goreng dan toskan
  • Bolehlah diteruskan dengan proses menghidang.



No comments:

Post a Comment