Tuesday, November 18, 2014

Nasi Lemak Pandan Dengan Sambal Udang dan Ayam Berempah.



Hari ini aku nak kongsi juadah "Nasi Lemak " untuk sarapan pagi. Lagipun anak bongsu aku semalam sebelum tidur  ada membuat special "request" suruh masakan dia nasi lemak.

Aku membuat sedikit perubahan olahan dalam nasi lemak biasa kepada "Nasi Lemak Pandan".

Nasi Lemak Pandan 

Ayam Berempah :

  • Ayam - 4 Ketul ( Peha dan Dada)
  • Untuk Ayam Berempah - > klik sini 
Sambal Udang:
  • Udang  - 6 ekor saiz sederhana.
  • Minyak Masak
  • Bawang Merah - 10 ulas *
  • Bawang Putih - 4 ulas *
  • Lada blender - 5 Sudu Besar
  • Asam Jawa - Perahan Air Asam Jawa.
  • Serbuk Belacan Bakar - 1/2 Sudu Teh
  • Serbuk Perasa -Sedikit Serbuk secukup rasa Maggie.
  • Garam dan Gula.
Nota (*) - Di blender halus

Nasi Lemak Pandan:
  • Santan Kara - 1/2 kotak kecil
  • Beras - 2 cawan beras biasa + 1 cawan beras Basmati
  • Daun Pandan  - 4 helai
  • Air  - 1 cawan
  • Garam dan Gula

Hiasan:
  • Ikan Bilis 
  • Kacang Goreng
  • Telur Rebus
  • Timun

Cara Membuatnya :
  • Untuk bahan Nasi lemak pandan ,  Masukkan 4 helai daun pandan dan 1 cawan air ke dalam blender dan blend sehingga hancur. Tapis hasil blender tadi, airnya akan digunakan untuk memasak nasi manakala hampas daun pandan tadi bolehlah di buang. Masukkan air pandan tadi ke dalam "rice cooker"  bersama beras dan masukkan juga santan. Jangan lupa masukkan garam dan gula sebagai perasa. 
  • Untuk bahan Sambal Tumis Udang, tumislah bahan yang telah diblender tadi dan masukkan serbuk belacan bakar sehingga naik bau. Kemudian masukkan lada blender dan tumis sehingga garing. Masukkan perahan air asam jawa dan biarkan mendidih. Selepas itu masukkan udang dan di gaul. rata. Masukkan serbuk perasa , garam dan gula. Akhir sekali masukkan hirisa bawang besar sebagai hiasan. Setelah agak likat sambal bolehlah matikan api dapur.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment