Tuesday, October 21, 2014

Chicken Dragon

Masakan ini adalah favorite anak bongsu aku. Puas aku mencari kaedah resipi ini. Biasanya anak-anak suka dengan masakan ini samada di makan dengan Nasi Goreng Cina atau di ratah begitu aje.

Resipi ini adalah menu utama di mana-mana Indian Restaurant yang ada di Saudi ini . Pada mulanya aku ingat susah sangat lah nak membuatnya. Alhamdulilah cubaan pertama berjaya dilaksanakan dan aku kongsikan resipi kepada kawan-kawan dan wife..mereka mencuba.. dan mereka berpuas hati.
Chicken Dragon



Bahan-Bahan yang digunakan:

  • Dada Ayam- 500 gram ( potong memanjang -strips) 
  • Daun Coriander atau boleh juga guna Dan Kari
  • Minyak untuk deep fried.
  • Kicap cair - 1 sudu teh **
  • Chili kering - 2- sudu teh **
  • Telur -1 biji **
  • Tepung Gandum - 1/2 cawan **
  • Tepung Jagung -1/4 cawan **
  • Paste (Bawang putih & halia) -1 sudu makan **
  • Garam secukup rasa **
  • Lada sulah - 1 sudu teh **
  • Serbuk Tumix/Aji nomoto - 1 sudu teh (optional) **
** Bahan-bahan digunakan untuk Perapan ayam (Marination)

Bahan-Bahan SOS:
  • Minyak Masak -1 sudu makan 
  • Chili kering yang telah di basuh - 3/4 tangkai (Tps- Cili tangkai ini akan di goreng sekali dan lagi banyak guna cili kering tangkai lagi pedas gorengan)
  • Kacang Cashews -4 sudu makan di tumbuk kasar
  • Daun kari - 5/6 helai -sedikit sahaja ( optional)
  • Bawang -1 ulas  di potong halus
  • Capscium - 1/2 atau 1 biji - di potong halus
  • Paste bawang putih&halia - 1sudu makan
  • Lada cili yang telah di blender -1 sudu makan
  • Kicap cair - 1 sudu teh
  • Tomato sos - 2 sudu makan
  • Garam dan gula - secukup rasa
  • Ajinomoto  1 sudu teh ( optional -aku hanya guna Tumix jer sebagai perasa tambahan 
Cara Memasak:
  • Masukkan ayam yang telah dicuci  dan masukkan semua bahan yang bertanda (**) untuk proses perapan dan gaul ayam sehingga sebati dan simpan di dalam peti ais selama 15 minit.
  • Setelah cukup 15 minit, Panaskan kuali dengan minyak untuk "deep fried" (pastikan minyak betul2 panas). Masukkan ayam perapan tadi ke dalam kuali dan masaklah sehingga permukaan ayam bertukar menjadi warna keemasan. Angkat, toskan dan letak di tepi.
  • Untuk membuat sos- Ambil kuali panaskan dengan 1 sudu makan dan masukkan cili kering dan kacang cashews. Gorenglah sehingga kacaang bertukar menjadi warnak keemasan,
  • Masukkan bawang dan capscium dan di gaul sehingga menjadi lembut
  • Masukkan paste bawang putih &halia dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan lada blender,kicap cair,tomato kicap,garam,gula ajinomoto dan kacau sehingga menjadi likat atau pekat. Pastikan rasa nya cukup garam dan gula jika tidak boleh lah tambah sedikit lagi
  • Masukkan ayam  ke dalam kuali dan gaul sehingga sebati dengan sos yang telah pekat.
  • Masukkan daun Coriander dan sedikit daun kari dan di kacau lagi.
  • Tutup api dapur dan bolehlah mula buat persiapan menghidang 
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment