Sunday, October 26, 2014

Baked Chicken with Lemongrass and Honey.

Kembali lagi kita ke Inspirasi Dapurku, dan pada hari ini satu lagi percubaan resipi baru yang aku dapat dari wife ...tapi biasalah tugas mengodam bolehlah serah kepada aku. Resipi ini saja aje aku tulis dalam bahasa English "Baked Chicken with Lemon Grass and Honey"  sebab lagi sedap menyebut rasanya....cehhhh nampak lah class gitu resipi ini.

Baked Chicken With Lemongrass and Honey
Bahan-Bahan :

  • Ayam ( DrumStick) - 4-5 ketul 
  • Serai - 1 batang  ( Blender kering)
  • Bawang Putih - 4 ulas.  ( ketuk dan di potong ) *
  • Kicap Cair - 1  1/2 sudu besar  *
  • Oyster sos - 1/2 sudu besar *
  • Madu - 1 1/2 Sudu besar  *
  • Lada Sulah - 1/2 sudu teh *
  • Garam dan Gula *
 * - Dicampurkan ke dalam satu bekas untuk perapan ayam.

Cara Memasak :
  • Blender serai dengan mengunakan blender  kering dan asingkan.
  • Campurkan serai dengan bawang putih dan digaulkan bersama bahan perapan.
  • Ambil ayam yang telah dibersihkan dan masukkan ke dalam bekas perapan dan gaul sehingga sebati., Biarkan perapan ini selama 30 min atau 1 jam (Seeloknya 1 jam)
  • Panaskan oven pada suhu 200 celcius dan panggang selama 15 minit
  • Keluarkan ayam dari oven dan terbalikkan ayam tadi dan panggang lagi selama 15 minit 
  • Setelah ayam masak dan warna kulit ayam bertukar keemasan, keluarkan dan bolehlah disusun ayam di pinggan hidangan.
Lebihan perapan untuk dijadkan sos:
  • Panaskan  kuali dengan sedikit minyak, dan masukkan kan bawang putih dari bekas perapan dan tumis sehingga naik bau.
  • Tuangkan semua air perapan ke dalam kuali dan kacau sehingga kuah mendidih dan sedikit pekat. 
  • Tutup api dapur dan bolehlah di siram sos ini pada ayam yang telah di susun tadi.





No comments:

Post a Comment