Sunday, November 23, 2014

Baked Potato Skins


Salam semua....Hari ini Inspirasi dapurku bersiaran setelah seminggu menyepi disebabkan sibuk dengan urusan kerja. Minggu lepas sibuk dengan on call dengan tidur tak cukup..tambah pulak dengan cuaca hujan ....kelam kabut jadi kerjanya,

Hari ini permintaan wife aku nak makan malam simple jadi aku masuk ke dapur...ternampak kentang lalu terlintas untuk buat "Baked Potato"

Menu ini ringkas tapi menyajikan rasa yang sedap dan enak.

Baked Potato
Bahan-Bahan yang Di gunakan :

  • Kentang USA - 3 Biji  
  • Olive Oil - 3 Sudu Besar   *
  • Parmesan Cheese - 2 Sudu Besar ( Di parut) *
  • Garam - 1/2 Sudu Teh * 
  • Bawang Putih  Serbuk - 1/2 Sudu teh  *
  • Serbuk Paprika - 1/4 Sudu Teh  * 
  • Serbuk Lada Sulah - 1/8 Sudu Teh  *
  • Hirisan Bacon daging Lembu 
  • Cheddar Cheese - 3 Cawan
  • Capsicum -  Di potong dadu untuk hiasan.
  • Bawang Holland - Di potong dadu  
  • Fresh Cream.
Nota (*) - Campurkan semua bahan dan di kacau.


Cara Membuatnya :

  • Bersihkan kentang dan cucuk kentang dengan garpu  dan rebus Kentang di dalam periuk yang diletak sedikit garam. Rebus sehingga separuh empuk dan angkat dan toskan.
  • Setelah sejuk kentang tersebut di belah dua secara memanjang. Kemudian dikeruk "Scoop out" sedikit kentang yang telah di potong tadi.
  • Campurkan bahan (*) di dalam satu bekas.
  • Alaskan "Baking  Sheet" pada tray dulang pembakar (oven)
  • Sapu bahan yang di campurkan  tadi di permukaan kentang. Pastikan di sapu rata di setiap permukaan kentang.
  • Bakar pada suhu 250 degree pada masa 15 minit dan terbalikkan kentang dan di bakar semula pada masa 15 minit lagi. 
  • Keluarkan kentang tadi dan taburkan hirisan bacon lembu dan hirisan capsicum dan juga bawang holland and akhir sekali taburkan Cheddar Cheese di atas semua bahan tadi
  • Bakar semula kentang tadi sehingga cheedar Cheese menjadi cair dan boleh lah dikeluarkan.
#  Untuk menghidangkan bolehlah di letak fresh Cream untuk mendapat rasa yang lagi sedap.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment