Wednesday, November 26, 2014

Udang Masak Serai


Alhamdulilah .. hari ini berkesempatan memasak makan malam dan menu biasa-biasa saja dan atas permintaan wife nak makan Kari Mamak ..jadi aku tambah lagi satu lauk " Udang Masak Serai"

Resipi "Udang Masak Serai" ini tidaklah terlalu terlalu susah ..hanya mengambil masa 15 minit untuk persediaan dan 10 minit untuk memasak.

Udang Masak Serai
Untuk memasak resipi ini aku bahagikan kepada dua bahagian: ( 1 kg Udang)
  • Penyediaan Paste Serai Pedas
  • Penyediaan Udang Masak Serai

Penyediaan Paste:
  • Serai  - 5 batang serai ( Di potong potong) *
  • Cili Blender  - 4 Sudu besar
  • Halia - 2 inci  *
  • Bawang Putih - 8 ulas *
  • Buah Keras - 4 biji *
  • Kunyit hidup - 1 inci *
  • Bawang Merah ( kecil)- 10 Ulas *
  • Daun Limau Purut - 3 helai *
Bahan-bahan di atas di blender dan dicampur dengan cili  blender untuk dijadikan paste.

Penyediaan Udang Masak Serai:
  • Paste Serai Pedas yang telah blender tadi
  • 1 Kg Udang
  • 1 cawan santan
  • 3 sudu besar perahan asam jawa
  • Garam dan Gula
  • Minyak Masak
Panaskan kuali dan tuangkan minyak masak dan gorengkan udang sehingga kulit udang berwarna keemasan, angkat dan ketepikan, Kemudian guna sedikit minyak dan tumis "Paste Serai Pedas" sehingga garing. Kemudian masukkan santan dan masukkan sedikit air kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan perahan asam jawa dan biarkan sehingga mendidih, Perasakan kuah tadi dengan garam dan gula dan bolehlah tutupkan api dapur.

Setelah itu masukkan udang yang telah di goreng tadi ke dalam pinggan dan siramkan kuah tadi ke atasnya dan hiaskan dengan hirisan daun limau purut yang di potong halus.

Selamat Mencuba





No comments:

Post a Comment